Jak zatočit s prokrastinací? 15 tipů, jak z Vašeho času vytěžit maximum!

Právě si prohlížíte Jak zatočit s prokrastinací? 15 tipů, jak z Vašeho času vytěžit maximum!

Jen málokdo se s prokrastinací ani jednou nesetkal. Odkládání úkolů na nejzazší možnou dobu však způsobuje nadbytečný stres a má rovněž neblahé důsledky na efektivitu Vaší práce. Co však prokrastinaci způsobuje?

Prokrastinujeme především tehdy, máme-li před sebou náročný úkol, do jehož plnění se nám příliš nechce. Další z příčin prokrastinace může být i tzv. rozhodovací paralýza. Jedná se o stav, kdy nejsme schopni vybrat jeden ze způsobů, jak danou činnost vykonat. Případně máme tolik úkolů, že jsme paralyzováni samotným stanovováním priorit. V rámci nerozhodnosti proto činnosti odkládáme na co možná nejpozději. Jak si tedy s prokrastinací poradit?

  1. Zjistěte, co Vás nejvíce rozptyluje a pokuste se eliminovat vliv těchto faktorů na Vaši práci. Zajistíte si tak nejen lepší koncentraci, ale i možnost pracovat ve flow.
  2. Stanovte si konkrétní cíle, kterých chcete daný den dosáhnout.
  3. Využijte pravidlo 5 minut – cokoliv, co Vám zabere méně než 5 minut, udělejte okamžitě.
  4. Najděte tu správnou motivaci – může to být odměna za dokončenou práci, pocit zadostiučinění, nebo třeba úleva od stresu.
  5. Máte toho tolik, že nevíte, co dřív? Rozdělte si práci na dílčí úkoly – snáze se vyhnete rozhodovací paralýze.
  6. Začněte s nejtěžšími úkoly. Efektivně tak využijete energii ze začátku dne a vyhnete se frustraci z toho, že Vás nepříjemné povinnosti teprve čekají.
  7. Řekněte někomu, na čem budete pracovat. Jakmile před někým nahlas vyslovíte svůj cíl, budete mít větší motivaci se mu věnovat.
  8. Pamatujte, že nejdůležitější je začít – a to jakkoliv. Metodiku a způsob práce můžete vždy v průběhu upravit.
  9. Zamyslete se nad příčinami Vaší prokrastinace. Jejich pojmenování Vám pomůže najít způsob, jak s nimi pracovat.
  10. Vyvarujte se multitaskingu – pokuste se vždy dělat pouze jednu věc. Budete se lépe koncentrovat nebudou Vás rozptylovat myšlenky týkající se dalších úkolů.

Abyste se však opravdu stali pány Vašeho času, je klíčové mít dobrý time management. Přináším Vám proto i několik tipů, s nimiž Vám plánování půjde snáz!

  1. Pravidelně si během dne zaznamenávejte, kolik času Vám daná činnost zabere. V závěru dne tak získáte podrobný přehled o efektivitě Vaší práce a lépe si tak naplánujete práci na další dny.
  2. Vytvořte si vlastní deadliny – vyhraďte si na konkrétní úkoly daný časový limit a pokuste se jej dodržet. Dodáte tím svému dni řád a vyhnete se stresu z nestíhání.
  3. Než půjdete spát, podrobně si naplánujte činnosti na následující den. Budete tak už od rána v obraze a neztratíte čas plánováním na poslední chvíli.
  4. Nezahlcujte svůj to-do list nadměrným množstvím položek. Zaznamenávejte tam pouze ty největší priority pro daný den.
  5. Dělejte si přestávky mezi jednotlivými úkoly. Odpočinete si a zároveň se lépe zkoncentrujete na další práci.

Kristýna Tabačíková