Jak si zachovat chladnou hlavu? Účinné techniky na zvládání stresu!

Právě si prohlížíte Jak si zachovat chladnou hlavu? Účinné techniky na zvládání stresu!

Stres je v dnešní době nevyhnutelnou součástí našich životů. Je to ale nutně špatně?

Rozlišujeme dva základní typy stresu – eustres a distres. Eustres vychází z pozitivního vnímání zátěžové situace – stimuluje nás k lepším výkonům a pomáhá zvyšovat naši produktivitu. Naopak distres se objevuje při zátěži, kterou vnímáme negativně. Jeho následky mohou být např. nespavost, migréna, stažený žaludek nebo chronická únava.

Tyto symptomy však nezpůsobuje přímo stres, ale negativní reakce našeho těla na stresové podmínky, což lze ovšem se správnou technikou snadno změnit!

Než se však pustíme do tipů na zvládání stresu, zkuste si zodpovědět následující otázky.

  1. Jak se u Vás stres projevuje? (Zaměřte se na to, jak se cítíte a co se děje s Vaším tělem.)
  2. Co ho způsobuje?
  3. Jak svůj stres zvládáte a jaké jsou Vaše obranné mechanismy? (Míváte tendenci se do řešení problému ještě více zabrat a vyčerpat se, nebo naopak řešení odkládat? Logicky si vysvětlíte, proč problém není důležitý, ale problém tím nezmizí? Uzavřete se před okolím? Dlouze přemýšlíte o tom, „co by kdyby“?)

Ať už byly Vaše odpovědi jakékoliv, právě jste o krok blíže k porozumění Vašemu stresu. To Vám pomůže vybrat si z následujících technik tu pravou.

  1. Nezapomínejte se smát – smích produkuje endorfiny, tzv. hormony štěstí, a naopak snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu, které stres způsobují.
  2. Zaměřte se na kvalitu Vašeho spánku – spěte dostatečně dlouho a před usnutím omezte používání mobilu či počítače. Pokud však nemůžete jinak, snižte si alespoň mírně svítivost obrazovky. Ostré světlo může působit aktivačně.
  3. Nedělejte věci na poslední chvíli a vypracujte si efektivní time-management. Uvidíte, že Vaše dny budou o poznání klidnější.
  4. Dělá Vám potíže multitasking a soustředění? Nesnažte se mít pod kontrolou vše. Pracujte vědomě se svou pozorností a věnujte ji pouze tomu, co je v danou chvíli nezbytně nutné.
  5. Naučte se vypnout. Mozek má tendenci neustále reagovat na nejrůznější podněty, což může způsobovat pocit zahlcenosti a chronického vyčerpání. K uvolnění mysli Vám může pomoci např. meditace, ale stačí i obyčejný „pohled do prázdna“.
  6. Potřebujete okamžitou úlevu? Využijte sílu svých smyslů! Každý člověk se dokáže přirozeně rychle uvolnit na základě konkrétních senzorických vjemů. Zapátrejte v paměti a zkuste najít ten Váš. Může se např. jednat o dotek příjemné látky, poslech relaxační hudby, zapálení vonné svíčky, pohled na hezkou fotografii nebo konzumaci oblíbeného jídla. 
  7. Zajistěte svému tělu přísun kvalitních živin a dostatek přirozeného pohybu. Pokud zvažujete doplňky stravy, je ideální sáhnout po vitaminu B, který podporuje optimální funkci nervového systému. Pohyb by měl sloužit především k odreagování a ventilaci svalového i psychického napětí – zvolte proto aktivitu, která Vás bude opravdu bavit.
  8. Buďte asertivní vůči vlastním pocitům – nepodléhejte jim, pokud Vám nejsou příjemné. Odhalte jejich příčinu a pokuste se vědomě změnit svůj přístup.
  9. Podívejte se na své starosti z dlouhodobé perspektivy. Budou stejně důležité za měsíc, nebo třeba za rok? Pokud ne, investujte svůj čas a energii tam, kde je to momentálně více potřeba.
  10. Zabývejte se pouze tím, co skutečně můžete ovlivnit – jedině tak budete svou energii využívat opravdu smysluplně.

Kristýna Tabačíková